PRESS KIT

Καταφορτώστε εδώ το Press Kit του συνεδρίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Καταφορτώστε το Πρόγραμμα του Συνεδρίου

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

 

Το Παρόν και το Μέλλον των Βιοκαυσίμων στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Αγροτική Ανάπτυξη και Αειφορία

Αγορά Βιοντίζελ στην Ελλάδα: Τάσεις, Προοπτικές και Τεχνικές Προδιαγραφές

Βιοκαύσιμα 2ης Γενιάς

 

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

Πίσω στο Σύνδεσμο

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

To 1ο Ετήσιο Συνέδριο με τίτλο «Βιοκαύσιμα: Με το Βλέμμα Στραμμένο στο 2020» οργάνωσε στο ξενοδοχείο Χίλτον με μεγάλη επιτυχία ο Σύνδεσμος Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδος (Σ.ΒΙ.Β.Ε.).

Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 150 και ανάμεσά τους ήταν πολλοί νέοι, οι οποίοι αναζητούσαν να ακούσουν κάτι διαφορετικό για την ανάπτυξη αυτής της χώρας, κάτι καινοτόμο. Ο Σύνδεσμος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με το 1ο Συνέδριό του εγκαινιάζει μια σειρά ετήσιων συνεδρίων, τα οποία σκοπεύουν να αποτελέσουν ένα forum ανοιχτής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για τα ζητήματα του κλάδου των βιοκαυσίμων.

Ο Πρόεδρος του ΣΒΙΒΕ, κύριος Σωτήρης Φώλιας, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη δυνατότητα που παρέχει ο κλάδος για ανάπτυξη και απασχόληση στη χώρα μας. «Είναι μια από τις ελάχιστες προοπτικές ανάπτυξης χωρίς καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό», όπως χαρακτηριστικά είπε. Η Ελλάδα έχει τις προοπτικές να αναδείξει ένα ανανεώσιμο καύσιμο που θα δίνει διέξοδο στους Έλληνες αγρότες, διατηρώντας όλη την προστιθέμενη αξία τους εντός της χώρας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας, στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και στη μερική απεξάρτηση από το πετρέλαιο. Το 1,6% της παγκόσμιας παραγωγής λαδιού πηγαίνει για την παραγωγή βιοκαυσίμου. Η χώρα μας υπολείπεται κατά πολύ στον τομέα αυτό, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε 6 εκ. αειφόρα ακαλλιέργητα στρέμματα.

Κεντρικοί ομιλητές του Συνεδρίου ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριος Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κύριος Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο Principal Administrator της Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενέργεια, Δρ. Κυριάκος Μανιάτης, ο οποίος τόνισε ότι τα βιοκαύσιμα είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των κλιματικών και ενεργειακών προκλήσεων, ιδιαίτερα τα προηγμένα βιοκαύσιμα.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι τάσεις και οι προοπτικές στην Ευρώπη και παγκοσμίως και συζητήθηκαν πολιτικές ανάπτυξης.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενέργειας, των υπουργείων, ερευνητές, επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι.


Είναι η πρώτη συστηματική προσπάθεια στην Ελλάδα για την αποτύπωση του πλαισίου της λειτουργίας του κλάδου με στόχο την ανάπτυξή του με εξωστρέφεια και με εστίαση στην καινοτομία. Έγιναν πολλές ενδιαφέρουσες ομιλίες κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου και οι οποίες θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα του ΣΒΙΒΕwww.sbibe.gr
Χορηγός του συνεδρίου ήταν η Thomson Reuters και χορηγοί επικοινωνίας οι Ναυτεμπορική, naftemporiki.gr, ΠΑΣΕΠΠΕ, Biomass Energy, Econews, Energy Press, Energyworld, EnergyOnline.gr, Energy In, Agronews, Αγροτύπος Α.Ε., TVS, Περιβάλλον 21, 6 Μέρες, Το Ποντίκι, Το Πράσινο Ποντίκι και Υποστηρικτές του συνεδρίου το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η HELLABIOM.

 

 

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αναγνωρίζοντας το σηµαντικό ρόλο που καλείται να παίξει ο κλάδος των βιοκαυσίμων στην οικονοµία και το περιβάλλον της χώρας και της περιοχής της Ευρώπης γενικότερα, ο Σ.ΒΙ.Β.Ε. (Σύνδεσμος Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδας) διοοργανώνει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής το 1ο του Ετήσιο Συνέδριο του την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013 στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Athens Hilton σηματοδοτώντας την έναρξη ενός κύκλου συνεδρίων με τον τίτλο

"ΣΒΙΒΕ Conferences"

που φιλοδοξεί να αποτελέσει το κομβικό σημείο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων όλων των εμπλεκόμενων εταίρων -θεσμικών, οικονομικών, παραγωγικών, τεχνολογικών και κοινωνικών και θα διοργανώνεται από το σύνδεσμο σε ετήσια βάση.
Στόχος του ΣΒΙΒΕ Conferences είναι η ολιστική προσέγγιση του κλάδου των βιοκαυσίμων, η ενδελεχής εξέταση των ιδιαιτεροτήτων του κλάδου καθώς και η ανασκόπηση και η παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων του κλάδου στην Ελλάδα και διεθνώς και η ανάλυση των τάσεων και των προοπτικών, η ανταλλαγή απόψεων και η εξαγωγή χρήσιµων συµπερασµάτων.


Τίτλος του φετινού Συνεδρίου του Σ.ΒΙ.Β.Ε. είναι

«Βιοκαύσιμα: Με το Βλέμμα Στραμμένο στο 2020»

και θα περιλαμβάνει εισηγήσεις και τοποθετήσεις από διακεκριμένους οµιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολιτικές τοποθετήσεις και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης (panel discussions) µεταξύ των παραγόντων της αγοράς.
Το συνέδριο «Βιοκαύσιμα: Με το Βλέμμα Στραμμένο στο 2020» πρόκειται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων συμπεριλαμβάνοντας τις εξής ενότητες:

 

  • Το Παρόν και το Μέλλον των Βιοκαυσίμων στην Ελλάδα και την Ευρώπη
  • Αγροτική Ανάπτυξη και Αειφορία
  • Αγορά Βιoκαυσίμων στην Ελλάδα: Τάσεις και Προοπτικές
  • Βιοκαύσιμα 2ης Γενιάς

 

Το Συνέδριο αναμένεται να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενέργειας, Υπουργείων, Ερευνητικών Οργανισμών καθώς και ένας μεγάλος αριθμός στελεχών επιχειρήσεων που προέρχονται από διάφορους τομείς του κλάδου.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον εξελισσόμενο τομέα ενέργειας της χώρας. Η βιομάζα και τα βιοκαύσιμα θεωρούνται ισχυροί συντελεστές της αγοράς με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.  Επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ για την παραγωγή βιοκαυσίμων αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας παράλληλα 200.000 νέες θέσεις εργασίας, προκειμένου να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο, το 14% του ενεργειακούς της μείγματος να αποτελείται από ανταγωνιστικά στο κόστος βιοκαύσιμα.
Στα πλαίσια μιας νέας ενεργειακής πολιτικής, ο τομέας της ανανεώσιμης ενέργειας διακρίνεται για τη δυνατότητά του να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και τη ρύπανση, να εκμεταλλευτεί τις τοπικές και αποκεντρωμένες πηγές ενέργειας και να παρακινήσει την αγροτική ανάπτυξη. Οι νέες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μεταξύ των οποίων τα βιοκαύσιμα και η ενέργεια από βιομάζα δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα, προστιθέμενη αξία και απασχόληση στην Ευρώπη και βελτιώνουν την ποιότητα του περιβάλλοντος και το επίπεδο ζωής.

 

Οργανωτική Επιτροπή Σ.ΒΙ.Β.Ε. Conferences

 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

 

ΧΟΡΗΓΟΙ

 

 

 

 

MΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

 

MΕΓΑΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

 

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ